Pratite nas na društvenim mrežama      

Mladi lideri

Stefan Stojačić

Stefan Stojačić , najpoznatiji po svojoj košarkaškim uspesimarijeri, ima i impresivnu akademsku karijeru koja uključuje i  tri fakultetske diplome.

Pored toga što je bio juniorski svetski šampion u košarci sa reprezentacijom Srbije 2007. godine,  i dvostruki juniorski evropski šampion, on je i   imenovan najboljim igračem 3×3 košarke na svetu od strane FIBA 3×3.   Stefan je  i kapiten košarkaškog tima „Liman“, koji je trenutno na trećoj poziciji svetske rang liste.


Ovaj diplomirani mehatroničar je zajedno sa svojim timom, 2017 godine  osvojio Eurobot Srbija takmičenje, međunarodno takmičenje mladih, srednjoškolaca i studenata, koje predstavlja najznačajnije takmičenje iz oblasti robotike u Evropi.


Nataša Igić – OPENS 2019 – Koordinatorka za saradnju sa institucijama

Ako neko prepoznaje značaj omladinskog aktivizma i volontiranja to je Nataša Igić, mlada koordinatorka za saradnju sa institucijama za OPENS2019.

Iako je danas nezamenljiv deo jednog od najprepoznatljivijih programa u Novom Sadu, a i šire, Nataša je svoje prve korake u svet volontiranja i humanitarnog rada načinila još 2014 godine. U toku razarajućih poplava koje su pre 4 godine zahvatile područja Srbije, Bosne i Hrvatske, Medicinski fakultet  u Novom Sadu se istakao kao najveći punkt za prikupljanje humanitarne pomoći. Ovaj veliki proces ne bi bilo ostvaren bez mnoštva volontera i naravno osobe koja je bila glavni inicijator ove akcije, Nataše Igić.

Kao devojka koja je sklona preuzimanju inicijative ali i izuzetno fleksibilna, pristupačna i otvorenog duha, Nataša je brzo pronašla svoje mesto kao jedna od  OPENS-ovih, volontera, gde je očekivano i sasvim spontano pronašla zajednički jezik sa ljudima drastično različitih karaktera. Njena sposobnost efektivne organizacije e samo procesa i ljudi, kao i veština sagledavanja šire slike uz istovremeno ne propuštanje nijednog detalja su je doveli i do liderskih pozicija u okviru organizacije, prvo na poziciju ofis menadžera, a zatim na trenutnu poziciju –  koordinatorke za saradnju sa institucijama.

Vodeći se principom celoživotnog učenja, Nataša nastavlja da se usavršava, istražuje i usvaja nova i zanimljiva saznanja i veštine, ali i što je još značajnije – da ih prenosi na druge.

Kroz razne radne grupe, obuke, radionice i projekte čiji su ciljevi transfer znanja Nataša osnažuje čitavu jednu novu generaciju mladih i osigurava jednu drugačiju, bolju budućnost za sve mlade Novog Sada.


Miloš Bugarčić

Kako je to uporedo se pripremati za jednu od najodgovornijih profesija, studiranjem jednog od najzahtevnijih fakulteta i biti jedna od najprepoznatljivijih ličnosti omladinske politike u Novom Sadu?

Miloš Bugarčić , trenutno na poziciji predsedavajućeg Novosadskog Omladinskog Foruma je neko kome aktivizam odavno nije strana reč.  Miloš se, kao i mnogi mladi Novosađani, istakao tokom poplava u Srbiji,  2014. godine. Nakon uspešno sprovedene akcije pružanja pomoći tokom poplava na prostorima Republike Srbije i regiona,  Milošu je uručena i zahvalnica od strane Saveza studenata Medicinskog fakulteta.

Tokom sledećih par godina sledilo je angažovanje kako na svom matičnom  fakultetu, tako i šire na gradskom nivou.

Savez studenata medicinskog fakulteta u Novom sadu je studentska organizacija koja okuplja studente Medicinskog fakulteta i učestvuje u svim aspektima studentskog života, počev od učešća u organizaciji i izvođenju nastave, naučne i sportske sekcije, do organizovanja studentskih žurki i ekskurzija. Poslednje dve godine, na funkciji predsednika ove organizacije Miloš je doprineo organizovanju mnogobrojnih humanitarnih akcija.


Milan Babić

Kao rodjeni Novosađanin Milan je posebno fokusiran na uključivanje mladih u procese donošenja odluka, na Gradskom, Pokrajinskom i Republičkom nivou, koje se tiču mladih, jer kako on kaže “Ko bolje poznaje naše potrebe od nas samih?”

Trenutno na poziciji direktora udruženja mladih Institut za omladinske politike, Milan je bio aktivni učesnik u izradi LAP-a 2019-2022 kao član komisije i član grupe za podršku, koji  prepoznaje važnost uključivanja mladih u stalna i povremena skupštinska radna tela, kao i komisije gradskih uprava.

U okviru Instituta za omladinske politike Milan je angažovan u okviru raznih aktivnosti sa svrhom pružanja pomoći mladima.  U duhu svoje organizacije, on čvrsto veruje da se životni uslovi mladih mogu unaprediti i samim tim smanjiti broj napuštanja Novog Sada i Srbije. 

Pored  bavljenja omladinskom politikom, odnosno omogućavanja učešća mladih u svim aspektima socijalnog i političkog života, institut se bavi i  se održavanjem besplatnih radionica, seminara i kurseva. 

Milan je takođe iskusan i upoznat  sa funkcionisanjem sistema u gradu, zahvaljujući radu u okviru  nadležnom organu Gradske uprave u poslednjih nekoliko godina.


Marina Bradić

Marina Bradić, trenutno praktikantkinja projektnog menadžmenta u kompaniji Continental u Subotici, poseduje više nego bogato iskustvo u upravljanju projektima i vođenju timova raznolikog sastava.

Studije Inženjerskog menadžmenta na Fakultetu tehničkih nauka su joj pružile priliku da stekne praktične veštine i da se angažuje na više različitih projekata, od manjih seminara do internacionalnih konferencija. Neki od najznačajnijih projekata su ESTIEM Konferencija – događaj koji je u toku nedelju dana okupio 300 najistaknutijih studenata Industrijskog inženjerstva i menadžmenta, kao i alumni članove i profesore. Pored toga, Marina je bila koordinator volontera na 5th Education policy dialogue & 4th HEIC meeting (Mechanism 16+1).

Trenutno završava diplomski rad u oblasti integracije projekata u auto industriji, koristeći stečeno znanje u oblasti upravljanja međunarodnim projektima i implementiranja novih proizvoda u portfoliju kompanije.  Pored toga, trenutno je na poziciji koordinatora projekata za Savez studenata univerziteta u Novom Sad-u.


Lazar Ćosić

Lazar Ćosić rođen je 1994. godine u Novom Sadu, gde je i pohađao osnovnu školu. Karlovačku gimnaziju završava 2013. godine, nemačko-engleski smer, da bi iste godine upisao Pravni fakultet u Novom Sadu. Savezu studenata Pravnog fakulteta pridružio se 2014. godine, te se od tada aktivno bavi studentskim organizovanjem. Naredne 2015. godine prvi put biva izabran za člana Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta, čiji je i danas član. Iste godine izabran je za zamenika Studenta Ombudsmana Univerziteta u Novom Sadu. Ubrzo nakon toga postaje vršilac dužnosti Studenta ombudsmana, da bi na tu dužnost bio izabran 2016. godine, na kojoj se i danas nalazi u svom drugom mandatu. Tokom njegovog prvog mandata odredba o Studentu ombudsmanu unesena je u Statut Univerziteta u Novom Sadu, te je tako položaj ove institucije konačno pravno utemeljen. Kao predstavnik Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta 2017. godine izabran je u Savet Pravnog fakulteta, čiji je član i danas. Pored navedenog Lazar je bio učesnik brojnih seminara, te je na „Pravnijadi 2015“ osvojio prvo mesto na regionalnom takmičenju pravnih fakulteta u besedništvu. Po konkursu Univerziteta u Novom Sadu 2018. godine napisao je studentski naučni rad na temu „Ombudsman“, sa posebnim osvrtom na univerzitetskog ombudsmana u Republici Srbiji. Lazar je nosilac trećeg braon pojasa u karateu, te iskusni takmičar i osvajač brojnih medalja.


Danijele Ćirić

Ova mlada doktrorantkinja Fakulteta tehničkih nauka, sa preko 15 objavljenih naučno – istraživačkih radova i impresivnom akademskom karijerom, je možda najprepoznatljivija po svom zalaganju za osnaživanje preduzetničkog duha kod studenata i mladih uopšte.

Danijela Ćirić, diplomirani i master ekonomista i full-time asistent na Fakultetu tehničkih nauka, je pored akademske karijere, bila aktivno angažovana i na praktičnom polju gde je tokom prethodnih par godina učestvovala u više od 10 projekata evropske unije fokusiranih na izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju. Pored toga, nedavno je kao koordinatorka projekta Space4Women, doprinela osnaživanju studentkinja u njihovim preduzetničkim poduhvatima. Danijela je takođe zaposlena u Fondaciji Novi Sad 2021, gde se nalazi na poziciji Koordinatora za internu evaluaciju projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021.

Pored toga, kao neko ko je tokom svoje karijere uvek bio fokusiran na promovisanje i osnaživanje preduzetništva kod studenata i mladih uopšte, Danijela već duže od dve godine radi na razvoju i upravljanju projektima u okviru laboratorije za razvoj preduzetničkih ideja Univerziteta u Novom Sadu – iDEAlab.


Ana Bojović

Ana Bojović, mlada novinarka sa Radio-televizije Vojvodine, trenutno zaposlena u redakciji informativnog programa gde ima priliku da se više posveti svom pozivu – novinarstvu,  je u prethodnih par godina imala zadatak da se bavi nekim od najznačajnijih tema u današnjem društvu, poput : odliva mozgova, visokog obrazovanja, zdravlja, predrasuda, tabua i mentalnog zdravlja.

Vrata u ovakve teme joj je otvorio „Akademac“ , emisija koju Ana navodi kao najznačajnije novinarsko iskustvo. „Akademac“ koji joj je pružio priliku da uči voditeljski posao i  da savlada brzo razmišljanje, koncentraciju i reagovanje, jeste studentsko-omladinska emisija koja mladima pruža priliku da se dotaknu nekih ozbiljnih pitanja i da o istima diskutuju kako sa svojim kolegama i vršnjacima, tako i sa profesorima i raznim istaknutim ličnostima.

Još kao student, Ana se dokazala kao novinar na portalu „Univerzitetski odjek“, gde je bila zadužena za kulturna dešavanja. Iako su potral vodili sami studenti, profesori su od njih zahtevali kvalitetan i profesionalan rad.


Aleksandar Radkov

Aleksandar, trenutno na master studijama na Fakultetu tehničkih, nauka,  je dobro poznato lice u svetu sporta, košarke konkretno. Kao jedan od osnivača liman 3×3 ekipe, ovaj mladi Novosađanin je dvostruki nosilac titule najboljeg igrača za 2017. godinu (Mexico City masters season 2017 i Ulaanbaatar Challenger season 2017).


Adela Petrović

Adela je asistent i doktorantkinja na Karlovom Univerzitetu u Pragu (Odsek za Društvenu geografiju i regionalni razvoj) i istraživač u Laboratoriji za urbano i regionalno istraživanje (URRlab). U Novom Sadu je završila osovne studije politikologije, a čak dva mastera završila (Lokalni razvoj i Urbane studije) u Evropi u 8 različitih država (Italija, Slovenija, Mađarska, Nemačka, Belgija, Austrija, Danska i Španija).
Još u toku osnovnih studija je imala priliku da se upozna  sa pojmom volontiranja i omladinskog aktivizma, gde je razvila čvrste stavove po pitanju omladinske participacije i položaja mladih kao nosilaca razvoja društva. Posle godinu dana rada u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća u Novom Sadu, odlučila je da nastavi studije na tu temu u inostranstvu. Tokom master studija, kao praktikantkinja u Evropskom parlamentu, Adela je učestvovala u pisanju javnih politika za Komitet za regionalni razvoj i u pregovorima za stabilizaciju i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, gde se pregovaralo o poglavljima 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost). Pored toga obavljala je praksu u menadžmentu Bavarskog klastera za senzorsku tehnologiju u Regensburgu i u međunarodnoj finansijsko-konsultantskoj agenciji Quantis group u Budimpešti.